|
|
|
... konyhai hulladékot (ezt nem szerette igazán, de ezt nem mutatta). Hálásan lobogott piros lángja, bársonyos, finom meleggel töltve meg a szobát.
Voltak nehéz időszakai is, amikor kevesebb eledel jutott, de a kályha akkor is megpróbált minden csepp, korábban elraktározott meleget kipréselni a samottból.
Az idők folyamán többször szorult ápolásra, némi felfrissítésre. Több ... |
|
|
|
|
|
|
|
... evett, amit főzött.
Ez így van napjainkban is, ha a szolgálatra gondolunk, mindenki a másik szolgálatát... |
|
|
|
|
|
|
|
... - egy kis ösztönzés, izgalmas találkozások.
Etetésében legyünk szigorúak. Tudjunk ellenállni, ha vágyakozó pillantásokkal ételt kuncsorog a családi asztalról, ugyanis az emberi eledel hosszú távon nem egészséges neki. Gondoskodjuk számára változatos, vitaminokban is gazdag táplálékról. Az eb nem csak húsevő. Ügyeljünk a kutyatáp minőségére.
Csokit ne adjunk neki. A... |
|
|
|
|
|
|
|
Pár nemzetközi szokás:
Olaszországban sonka helyett a Corallina nevű szalámit fogyasztják a főtt tojással, és a híres kalácsot, a panettonét.
Görögországban kedvelt húsvéti eledel a tojásos citromleves, és a bárány.
Lengyelországban a húsvét megünneplése erősen kötődik a keresztény hagyományokhoz. A nagyhét ideje alatt jó néhány cselekvés tiltott, így a húsvétr... |
|
|
|
|
|
|
|
... bőrzsákja, e bőrből vágták ki őseink a rátétes mintákat, amelyeket színezett bélhúrral vagy lenfonállal varrtak rá az alapanyagra. A belekből kiváló húrok készültek az íjhoz, húsa finom eledel volt; megfőzve és megszárítva "húskonzervként" szolgált, faggyúját zsírzásra, puhításra használták, juhcsontokból gyöngyöket és játékkockákat készítettek. Külön érték volt a kostök, amelyből... |
|
|
|
|
|
|
|
... korlátozódott az időtartama. A protestánsok csak a nagypénteki böjtöt tartották, de azt nagyon következetesen.
A régi időkben a böjti napokon csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket volt szabad enni és csak egyszer ehettek napjában. A 19. század végén még voltak olyan paraszti közösségek, amelyek a halat nem számítva csak növényi táplálékot vettek magukho... |
|
|
|
|
|
|
|
... megőrzi.
Érdekességek
Közép- és Észak-Európa, valamint Észak-Amerika lombos erdeiben őshonos. Valószínűleg a gyűjtögető életmódot folytató emberek számára mindig is fontos eledel volt.
Latin nevét - Rubus idaeus - annak köszönheti, hogy a hagyomány szerint elsőként Kréta szigetén, az Ida nevű hegyen kezdték termeszteni, ahonnan aztán a rómaiak terjesztették el... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerinti mennyiségű szétnyomott fokhagymát is, ez nagyon finom és egészséges. Sajtot is reszelhetünk bele, így még finomabb, de ezzel vigyáznunk kell, mivel a sajt nem kifejezetten diétás eledel. 10 dkg sovány sajtot reszelhetünk az ételhez. Tulajdonképpen ez akkor jó, amikor neked már nagyon ízlik. Van aki több, van aki kevesebb cukrot, borsot ad hozzá, ízlés dolga.
[m... |
|
|
|
|
|
|
|
... ismertek. Segítenek a sejtek működésében, segítik a bőr, a haj, a körmök, izmok - vagyis minden olyan testrészed működését, amik miatt szépnek érezheti magát az ember. Mint a többi szépítő eledel, a szépítő omega6 és omega3 zsírsavak is hozzájárulnak ahhoz, hogy bőröd tisztátalanságai eltűnjenek, ne ráncosodj és hajad gyönyörűen csillogó maradjon, körmeid pedig erősek, gyors... |
|
|
|
|
|
|
|
... kis légy éppen akkor született.
Aztán befejezte atyai intelmét:
- Kerüld el azt mindenképp,
ami ragacsosan tapad.
Menj! A mai naptól magad
szerezd meg az eledeled.
Legyek ura legyen veled!
A tanácsok ellen a kis légy nem lázadt,
de oly lámpalázat
érzett még a legelső faláskor,
mit egy színész is csak nehezen palástol.... |
|
|
|
|
|
|
|
... ,müzlitől a barna kenyérig.
Müzli - a sztárreggeli--BŰNÖS
A müzli neve ugyanis, a német kása, vagyis (Mus) szóból ered, az eledel maga pedig a 19. század végéig a svájci parasztok mindennapi étele volt. A városlakók étrendjébe egy zürichi orvos, Bircher-Benner emelte át, aki az imént idézett klasszikus recepte... |
|
|
|
|
|
|
|
... mennyiségben tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és több vitamint is. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony - fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban - kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak, is. A zellert - különösen a zöld szárból facsart, friss levet - felhasználhatják azok is, akik lugosítani akarják a szervezetüket: a zellerben található ásványi anya... |
|
|
|
|
|
|
|
... ezerféle, szebbnél-szebb virág nyílik. Ennek nagyon megörült, mert szívesen szívogatott volna egy kis mézédes nektárt.Így hát lassan leereszkedtt egy kamillaágra, ahol rátalált hamar a finom eledelre. Ott kényelmesen elhelyezkedett, és eszegetett. Hírtelen megpillantott egy nagy bogarat a földön, éppen a kamillabokor alatt. - Hát te ki vagy és mit csinálsz itt!? - kiáltott le a pi... |
|
|
|
|
|
|
|
... igyekezett, hogy kitegyen magáért, és valami ínyencséggel rukkoljon ki. A kapor, meg a borjú együtt kiváló ízhatást kelt, nem kizárt, hogy az asszony éppen kaprosan készítette el a királyi eledelt.
A KECSKE
A juhok mellett a kecskék voltak a legfontosabb mezei állatok az izraelitáknál. A kecskék nagyon igénytelen állatok, még a legsivárabb vidéken is találnak maguknak tá... |
|
|
|
|
|
|
|
... jutnak.
"És lőn, hogy estve fürjek jövének fel és ellepék a tábort, reggel pedig harmatszállás lőn a tábor körül... Mózes pedig monda nékik: Ez az a kenyér, amelyet az Úr adott néktek eledelül..." (Mózes II. 16.)
"És szél jöve ki az Úrtól és hoza fürjeket a tengerről és bocsátá a táborra egynapi járásnyira egy felöl, és egy napi járásnyira más felöl a tábor k... |
|
|
|
|
|
|
|
... készítettek.
Magyarországon a húsvéti asztal elképzelhetetlen húsbvéti sonka nélkül. A tojások mellett a főtt sonka tormával, friss tavaszi zöldségekkel, frissen sült sós kaláccsal mennyei eledel, különösen azoknak, akik szigorúan tartották az ünnepet megelőző 40 napos böjtöt. A húsvéti sonka úgy a legfinomabb, ha főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk másnap pedig fino... |
|
|
|
|
|
|
|
... készítettek.
Magyarországon a húsvéti asztal elképzelhetetlen húsbvéti sonka nélkül. A tojások mellett a főtt sonka tormával, friss tavaszi zöldségekkel, frissen sült sós kaláccsal mennyei eledel, különösen azoknak, akik szigorúan tartották az ünnepet megelőző 40 napos böjtöt. A húsvéti sonka úgy a legfinomabb, ha főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk másnap pedig fino... |
|
|
|
|
|
|
|
... ha nem múlna el nap szentmise és szentáldozás nélkül. Krisztus minden áldott nap felkínálja számunkra az ő Szent Testét, a szeretet kenyerét. Legyen az Oltáriszentség számunkra mindennapi eledel, az örök élet tápláléka!
Imádság:
Aquinói Szent Tamás: Himnusz az Oltáriszentségről
Zengjed, nyelv, a dicsőséges
test titkát s a drága vért
melye... |
|
|
|
|
|
|
|
... kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek, a borsó, a bab és a lencse.
A nagyböjt végeztével a templomban megszentelt ételek kerültek terítékre. Magyarországon tradicionális húsvéti eledel a főtt, füstölt sonka, kemény tojással és tormával. Sok helyütt az ünnepi ételhez nem kenyeret hanem kalácsot esznek. A kalács húsvétkor süteménynek is kedvelt, töltött mákos, diós ... |
|
|
|
|
|
|
|
... termő növény pelyhes csomóiból fonalat sodorni és vásznat szőni. Megtanította őket a jade kő és a tollból készült köpeny viselésére. És ami a legfontosabb: tőle kapta az ember az istenek eledelét és italát: a kukoricát és a csokoládét. A legenda szerint a világos bőrű, szakállas király, Quetzalcoatl, az istenek leszármazottja, egy ellenséges király, Tezcatlipoca csábítására ivott ... |
|
|
|
|
|