Belépés
A Kályha
... konyhai hulladékot (ezt nem szerette igazán, de ezt nem mutatta). Hálásan lobogott piros lángja, bársonyos, finom meleggel töltve meg a szobát.
Voltak nehéz időszakai is, amikor kevesebb eledel jutott, de a kályha akkor is megpróbált minden csepp, korábban elraktározott meleget kipréselni a samottból.
Az idők folyamán többször szorult ápolásra, némi felfrissítésre. Több ...
A három koldus
... evett, amit főzött.

Ez így van napjainkban is, ha a szolgálatra gondolunk, mindenki a másik szolgálatát...
A kutyatartás aranyszabályai
... - egy kis ösztönzés, izgalmas találkozások.
Etetésében legyünk szigorúak. Tudjunk ellenállni, ha vágyakozó pillantásokkal ételt kuncsorog a családi asztalról, ugyanis az emberi eledel hosszú távon nem egészséges neki. Gondoskodjuk számára változatos, vitaminokban is gazdag táplálékról. Az eb nem csak húsevő. Ügyeljünk a kutyatáp minőségére.
Csokit ne adjunk neki. A...
Húsvéti érdekességek:
Pár nemzetközi szokás:

Olaszországban sonka helyett a Corallina nevű szalámit fogyasztják a főtt tojással, és a híres kalácsot, a panettonét.
Görögországban kedvelt húsvéti eledel a tojásos citromleves, és a bárány.
Lengyelországban a húsvét megünneplése erősen kötődik a keresztény hagyományokhoz. A nagyhét ideje alatt jó néhány cselekvés tiltott, így a húsvétr...
Az ősmagyarok háziállatai(2)
... bőrzsákja, e bőrből vágták ki őseink a rátétes mintákat, amelyeket színezett bélhúrral vagy lenfonállal varrtak rá az alapanyagra. A belekből kiváló húrok készültek az íjhoz, húsa finom eledel volt; megfőzve és megszárítva "húskonzervként" szolgált, faggyúját zsírzásra, puhításra használták, juhcsontokból gyöngyöket és játékkockákat készítettek. Külön érték volt a kostök, amelyből...
Húsvéti ételek
... korlátozódott az időtartama. A protestánsok csak a nagypénteki böjtöt tartották, de azt nagyon következetesen.
A régi időkben a böjti napokon csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket volt szabad enni és csak egyszer ehettek napjában. A 19. század végén még voltak olyan paraszti közösségek, amelyek a halat nem számítva csak növényi táplálékot vettek magukho...
Málna - Meglepetések a piros
... megőrzi.

Érdekességek
Közép- és Észak-Európa, valamint Észak-Amerika lombos erdeiben őshonos. Valószínűleg a gyűjtögető életmódot folytató emberek számára mindig is fontos eledel volt.
Latin nevét - Rubus idaeus - annak köszönheti, hogy a hagyomány szerint elsőként Kréta szigetén, az Ida nevű hegyen kezdték termeszteni, ahonnan aztán a rómaiak terjesztették el...
Hideg-meleg csirkesaláta(fogyi
... szerinti mennyiségű szétnyomott fokhagymát is, ez nagyon finom és egészséges. Sajtot is reszelhetünk bele, így még finomabb, de ezzel vigyáznunk kell, mivel a sajt nem kifejezetten diétás eledel. 10 dkg sovány sajtot reszelhetünk az ételhez. Tulajdonképpen ez akkor jó, amikor neked már nagyon ízlik. Van aki több, van aki kevesebb cukrot, borsot ad hozzá, ízlés dolga.

[m...
Szépség az étlapodon
... ismertek. Segítenek a sejtek működésében, segítik a bőr, a haj, a körmök, izmok - vagyis minden olyan testrészed működését, amik miatt szépnek érezheti magát az ember. Mint a többi szépítő eledel, a szépítő omega6 és omega3 zsírsavak is hozzájárulnak ahhoz, hogy bőröd tisztátalanságai eltűnjenek, ne ráncosodj és hajad gyönyörűen csillogó maradjon, körmeid pedig erősek, gyors...
Romhányi versek
... kis légy éppen akkor született.
Aztán befejezte atyai intelmét:
- Kerüld el azt mindenképp,
ami ragacsosan tapad.
Menj! A mai naptól magad
szerezd meg az eledeled.
Legyek ura legyen veled!
A tanácsok ellen a kis légy nem lázadt,
de oly lámpalázat
érzett még a legelső faláskor,
mit egy színész is csak nehezen palástol....
Könnyű kalóriabombák.....
... ,müzlitől a barna kenyérig.
Müzli - a sztárreggeli--BŰNÖS

A müzli neve ugyanis, a német kása, vagyis (Mus) szóból ered, az eledel maga pedig a 19. század végéig a svájci parasztok mindennapi étele volt. A városlakók étrendjébe egy zürichi orvos, Bircher-Benner emelte át, aki az imént idézett klasszikus recepte...
A zeller jótékony hatása
... mennyiségben tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és több vitamint is. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony - fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban - kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak, is. A zellert - különösen a zöld szárból facsart, friss levet - felhasználhatják azok is, akik lugosítani akarják a szervezetüket: a zellerben található ásványi anya...
A lepke cipője...
... ezerféle, szebbnél-szebb virág nyílik. Ennek nagyon megörült, mert szívesen szívogatott volna egy kis mézédes nektárt.Így hát lassan leereszkedtt egy kamillaágra, ahol rátalált hamar a finom eledelre. Ott kényelmesen elhelyezkedett, és eszegetett. Hírtelen megpillantott egy nagy bogarat a földön, éppen a kamillabokor alatt. - Hát te ki vagy és mit csinálsz itt!? - kiáltott le a pi...
Bibliai szakácskönyv 6
... igyekezett, hogy kitegyen magáért, és valami ínyencséggel rukkoljon ki. A kapor, meg a borjú együtt kiváló ízhatást kelt, nem kizárt, hogy az asszony éppen kaprosan készítette el a királyi eledelt.
A KECSKE
A juhok mellett a kecskék voltak a legfontosabb mezei állatok az izraelitáknál. A kecskék nagyon igénytelen állatok, még a legsivárabb vidéken is találnak maguknak tá...
Bibliai szakácskönyv 7.
... jutnak.

"És lőn, hogy estve fürjek jövének fel és ellepék a tábort, reggel pedig harmatszállás lőn a tábor körül... Mózes pedig monda nékik: Ez az a kenyér, amelyet az Úr adott néktek eledelül..." (Mózes II. 16.)

"És szél jöve ki az Úrtól és hoza fürjeket a tengerről és bocsátá a táborra egynapi járásnyira egy felöl, és egy napi járásnyira más felöl a tábor k...
Húsvét
... készítettek.

Magyarországon a húsvéti asztal elképzelhetetlen húsbvéti sonka nélkül. A tojások mellett a főtt sonka tormával, friss tavaszi zöldségekkel, frissen sült sós kaláccsal mennyei eledel, különösen azoknak, akik szigorúan tartották az ünnepet megelőző 40 napos böjtöt. A húsvéti sonka úgy a legfinomabb, ha főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk másnap pedig fino...
Húsvét
... készítettek.

Magyarországon a húsvéti asztal elképzelhetetlen húsbvéti sonka nélkül. A tojások mellett a főtt sonka tormával, friss tavaszi zöldségekkel, frissen sült sós kaláccsal mennyei eledel, különösen azoknak, akik szigorúan tartották az ünnepet megelőző 40 napos böjtöt. A húsvéti sonka úgy a legfinomabb, ha főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk másnap pedig fino...
2008. március 20. – Nagy
... ha nem múlna el nap szentmise és szentáldozás nélkül. Krisztus minden áldott nap felkínálja számunkra az ő Szent Testét, a szeretet kenyerét. Legyen az Oltáriszentség számunkra mindennapi eledel, az örök élet tápláléka!

Imádság:

Aquinói Szent Tamás: Himnusz az Oltáriszentségről
Zengjed, nyelv, a dicsőséges
test titkát s a drága vért
melye...
Húsvéti ünnepkör...
... kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek, a borsó, a bab és a lencse.
A nagyböjt végeztével a templomban megszentelt ételek kerültek terítékre. Magyarországon tradicionális húsvéti eledel a főtt, füstölt sonka, kemény tojással és tormával. Sok helyütt az ünnepi ételhez nem kenyeret hanem kalácsot esznek. A kalács húsvétkor süteménynek is kedvelt, töltött mákos, diós ...
A csokoládé története
... termő növény pelyhes csomóiból fonalat sodorni és vásznat szőni. Megtanította őket a jade kő és a tollból készült köpeny viselésére. És ami a legfontosabb: tőle kapta az ember az istenek eledelét és italát: a kukoricát és a csokoládét. A legenda szerint a világos bőrű, szakállas király, Quetzalcoatl, az istenek leszármazottja, egy ellenséges király, Tezcatlipoca csábítására ivott ...
1 2 3 .8 9 .12 13 16 17 18 
Címkék: Mózes II, Szent Testét, Aquinói Szent Tamás, három koldus, kutyatartás aranyszabályai, ősmagyarok háziállatai, zeller jótékony, lepke cipője, csokoládé története, kályha akkor, idők folyamán, szolgálatra gondolunk, másik szolgálatát, családi asztalról, emberi eledel, kutyatáp minőségére, főtt tojással, híres kalácsot, tojásos citromleves, húsvét megünneplése, keresztény hagyományokhoz, nagyhét ideje, rátétes mintákat, belekből kiváló, protestánsok csak, nagypénteki böjtöt, régi időkben, böjti napokon, gyűjtögető életmódot, hagyomány szerint, rómaiak terjesztették, sejtek működésében, többi szépítő, szépítő omega6, tanácsok ellen, legelső faláskor, barna kenyérig, müzli neve, német kása, eledel maga, svájci parasztok, városlakók étrendjébe, zürichi orvos, imént idézett, kalóriatartalma igen, zöld szárból, zellerben található, finom eledelre, nagy bogarat, kamillabokor alatt, borjú együtt, asszony éppen, királyi eledelt, juhok mellett, kecskék voltak, legfontosabb mezei, kecskék nagyon, legsivárabb vidéken,
© 2013 TVN.HU Kft.